Ledelse og lidenskap

Don’t wait for a Mandela, Gandhi or a King. You have to be your own Mandela, Gandhi and King. Sier en av de tre kvinnelige fredsprisvinnerne, Leymah Roberta Gbowee.

Martin Luther King. Bildet er lastet fra Google.

Mandela, Gandhi, King, Gbowee, Karman, Sirleaf, Teresa og mange andre store ledere har flere ting til felles. De er visjonære, handlingsorientert, tydelige, troverdighet, målrettet, flinke til å bygge relasjoner, kommunisere, de tar sjanser, de er lidenskapelige, de løfter andre og de ønsker å gjøre en forskjell, for å nevne noen. Disse egenskapene er ofte godt integrert i hverandre og er en del av deres væremåte, karakterstyrke.
De aller fleste av de samme egenskapene kan vi også finne hos suksessrike ledere i næringslivet, politikken, idretten eller i andre organisasjoner.

 Lidenskap

 Det er spesielt en egenskap jeg har lyst til å dvele ved. Det er lidenskap. Når en person har troen på at lidenskapen kan gjøre en forskjell i ditt eget og andres liv, er en energikilde som avgjør både tempo og muligheten for å realisere din visjon. Komiker Bill Cosby sier, alle kan drive rundt, men straks du har bestemt deg, bruser blodet ditt på en helt spesiell måte, og det blir vanskelig for mennesker å stanse deg.


Ledere som gjør en forskjell

Vi har flere bedrifter og organisasjoner som gir litt mer av seg selv, for å gi medmennesker en opplevelse av verdi, mestring og håp. I dag har vi flere og flere ledere som ønsker å ta et samfunnsansvar og gjøre en positiv forskjell, både for individet og fellesskapet. En av dem er Steinar Olsensom er grunder og daglig leder avStormberg. I Stormbergs handlingsplan for inkluderende arbeidsliv, er det fastsatt et mål om at 25% av medarbeiderne i Stormberg skal være rekruttert blant unge mennesker som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet. Eller som kokken Narayanan Krishnan i India.  http://www.youtube.com/watch?v=0RsRFklZ2-8

Når ledere er lidenskapelig opptatt av at andre mennesker skal få et bedre liv, er lidenskapen den brannen som gir dem styrke til å gå den ekstra mila hver eneste dag. En brann og et ønske om at mennesker skal oppleve likeverd, frihet, rettferdighet, mestring og de skal få mest mulig ut av sitt eget liv. Hver gang en person får realisert sin drøm, gir livet en mening, oppleve glede og gir seg hen, da styrkes viljen til å gjøre enda mer.


Språket former virkeligheten

Lidenskapen og menneskesynet påvirker språket som lederen bruker. Begreper, bilder og kategorier en leder bruker for å beskrive enkeltmennesker, grupper, ulike fenomen, vil skape virkeligheten. Når Mandela kjempet for frihet, Gandhi for likeverd og King for rettferdighet, var det ingen tvil om at deres lidenskap, visjoner og språk inkluderte alle. Alle uten unntak. Menneskeverdet var absolutt. Deres lidenskap for menneskets rett til å få leve i frihet, rettferdighet og et atmosfære preget av likeverd, som fikk millioner av mennesker til å følge dem?


Gbowee, sier, at gjennom din drøm om å skape en bedre verden og din tro på at din lidenskap kan skape et bedre liv for deg og andre, kan du selv bli Mandela, Gandhi og King. Valget er ditt. Eller som Steinar Olsen sier, Vi som jobber i Stormberg tror ikke vi kan forandre verden. Vi vet vi kan forandre verden, i alle fall en bitte liten del av den.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Ledelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s