Valg 2011 – sats på skolen

Nasjonaleprøver og andre tester forteller oss litt om våre barns kunnskaper, ferdigheter og nivå i de ulike fagene. Resultatene forteller oss ingenting om læreren er faglært eller ufaglært, lærertetthet, undervisningsmetode, rammevilkårene til skolen, gruppesammensetning, lærer-elev relasjonen, mobbing, hvor mange vikarer elevene har hatt i faget i de siste månedene osv.

Resultatene sier ingenting om hvordan resultatene blir analysert, hvilken oppfølging og hjelp elevene får, rett etter prøvene, og i løpet av året. De sier ikke noe om hvordan læreren tar opp resultatene med eleven og foreldrene på en konferansetime eller utviklingssamtale. (Hvor står eleven idag, hva er progresjonsplanen, hva skal skolen gjøre, hva skal eleven gjøre og hva kan vi foreldre gjøre for å støtte eleven.)

Skal vi satse på godt læringsutbytte, må vi foreldre motivere våre barn til å gjøre innsats på skolen, engasjere oss i barns skolegang, og ikke minst sikre gode rammevilkår på skolen. Vi foreldre kan gjøre en forskjell på alle disse områdene. Det er vi som velger våre kommunestyrer og bystyrer.

Sats på politikere og partier som vil styrke skolens indre liv. De som vil og tørr å ta vanskelige valg, kjempe for våre barn, de som vil satse på lærere og sikre skolen gode budsjetter. Les nøye partiprogrammene, sammenlign med det som står i programmet og det politikere fra partiet sier. Av og til bruker politikere de samme ordene, men hva de legger i begrepene kan være veldig ulikt. Les hva de sier og skriver om: «veien til en bedre skole».

Gode resultater handler ikke bare om våre barns innsats i skolen, motivasjon for læring eller familiebakgrunn. Det handler veldig mye om skolens indre liv.

Lykke til med valget. Det handler om våre barns fremtid.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Andre interesse områder

2 responses to “Valg 2011 – sats på skolen

  1. Engasjert skoleleder

    Endelig ute av et mangeårig mareritt opprinnelig forårsaket av en lokal skolekultur preget av baksnakking, mobbing og dermed frykt på voksenplan – som til alt overmål ble håndtert direkte uansvarlig og uprofft av skoleeiernivået. Jeg kan ikke sterkt nok få uttrykt hvor enig jeg er med deg i dette innlegget om valg 2011 – sats på skolen! Sats på politikere som ønsker å styrke skolekvalitet i utvidet forstand og ikke stimulerer til den snevre, sminkede måten å kvalitetsvurdere skolen på som ser ut til å gjelde for eksempel i hovdestaden!

  2. For meg er det viktig at det snart blir en helhet i skolens oppbygging og tilbud. Pedagoger innen barnehage- og skole er en mangelvare, og det er nok på høy tid å se om utdanningen er relevant nok og gir nyutdannede lærere den ballasten de trenger for å komme godt i gang i sitt yrke. Bruk av praksis i skole og barnehage burde være en større del av utdanningen.

    For å kvalitetssikre skolen (ikke barnehager) er jeg tilhenger av felles tester for å identifisere hvilke skoler som har lav skår og trenger bistand for å øke kunnskapsnivået på lærere, forbedre læringsvilkår og så videre. Spesielt i Oslo er det et behov for økt fokus på rehabilitering av endel skoler. Uten tester blir det rett og slett skjønn som tilsier hvor og hvordan ressursene skal bevilges.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s