Det er nød nok for alle!

Hadde du møtt Sandra for to år siden, ville du ha sett henne stående på et gatehjørne i Oslo. Noen ganger som en sliten kvinne som byr på sin kropp, andre ganger en utmattet narkoman med knekk i knærne gyngende frem og tilbake. Men i dag er Sandra rusfri. For noen måneder siden var hun optimistisk og var klar for å begynne et nytt liv. Men nå vet hun at veien tilbake til et normalt liv er mye lengre og vanskeligere enn hun trodde.


Uten utdannelse, arbeidserfaring, rutiner i hverdagen, struktur i livet, uten nettverk i den virkeligheten hvor folk lever et A4 liv, men med mye gjeld og mange innkassovarsler blir det vanskelig å starte et nytt liv for Sandra. Hun har klart å finne veien ut av rusen, men hun finner ikke veien inn til det “normale livet”. Mens brev om bøter fra Statens innkrevingssentral fortsetter å komme, og beløpene blir bare større og større. Sandras klarer ikke å forstå hvorfor statens innkrevingssentral ikke ser at deres “rigide ordninger” fungerer som et alvorlig problem for henne. Hun klarer ikke å forstå hvordan hun eller en annen tidligere narkoman skal klare å finne veien inn i arbeidslivet, hvis staten ikke sletter gjelden deres. Av og til virker det som om veien tilbake til soffmiljøet er kortere, enn veien inn til et normalt liv.
Sandra trenger akutt hjelp. Denne akutte fasen har vart i flere måneder nå. Hver eneste dag er en kamp for å overleve. Hun befinner seg i en hengemyr som hun ikke klarer å komme ut av. Igjen søker Sandra hjelp hos det offentlige hjelpeapparatet. I resepsjonen, får hun beskjed om å komme tilbake om en uke. De har ikke ressurser eller kapasitet til å prioritere henne akkurat nå. Og hun vet at sosialkontoret kan ikke slette eller betale gjelden hennes. Og at hun må søke jobbe via NAV på lik linje med alle andre. Sandras akutte behov for hjelp og arbeid blir bare større for hver dag. Nå sier kvinnen i skranken at hennes behov, sorg og lidelse er satt på vent i enda en uke.


Samfunnsansvar

Steinar Olsen

Flere og flere bedriftsledere ser utfordringene til Sandra og andre mennesker, som den offentlige og frivillige sektoren ikke klarer å fange opp, i en akutt situasjon. Mange bedriftsledere ser samfunnsansvar som et ledelsesansvar. En av dem er Steinar Olsen som er grunder og daglig leder av Stormberg. I Stormbergs handlingsplan for inkluderende arbeidsliv, er det fastsatt et mål om at 25% av medarbeiderne i Stormberg skal være rekruttert blant unge mennesker som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet.


Oppmerksomhet rundt samfunnsansvar i næringslivet, eller Corporate Social Responsibility (CSR), er sterkt økende, både i Norge og globalt. Stadig flere bedrifter ser samfunnsansvar som et strategisk ledelsesansvar og har kommet langt når det gjelder utvikling av interne retningslinjer, oppfølging og rapportering. Gjennom dette arbeidet kan bedriftene forene økonomiske, samfunnsmessige og miljømessige ambisjoner. (www.altinn.no)
Til tross for gode ordninger, goder, rettigheter og stønader, er det mange som faller utenfor. Det er ofte mennesker som i en økonomisk og sosial nød. Ensomhet, fattigdom, avmakt og få valgmuligheter er deres virkelighet. Det er disse menneskene Steinar Olsen og andre sosiale entrepenører fanger opp.


Barnevernsproffene


Den 11.februar var jeg og flere andre invitert til å delta i Barne og likestillingsdepartementets brukerhøring om; Barnevernsbarns skolegang. Der fikk jeg høre rørende historier om barnevernsbarnas erfaringer, fortalt av Barnevernsproffene fra Forandringsfabrikken. Jeg hadde kjent til Marit Sanner i flere år og hørt mye om Forandringsfabrikken, men jeg hadde ikke satt meg inn i hva det egentlig var. For meg var Marit en kvinne som ikke var avhengig av politiske vedtak eller styrevedtak for å gjøre en innsats for barn og unge i sårbare situasjoner. Marit var en kvinne som handlet, når det virkelig gjaldt. Men hva mente hun når hun sa at “vi er sosiale entrepenører”? For første gang blir jeg nysgjerrig på hva sosialt entrepenørskap er.


Hva er sosialt entrepenørskap?

Jentene setter opp sin stand på NMUE 2011.

Og dermed var jeg i gang med å innhente informasjon og kunnskap. Jeg begynte å søke på nettet. Meldte meg på kurs og arrangementer. Lørdag 30. april deltar jeg på Bitten Scheis åpne nettverkssamling om sosialt entrepenørskap. Og den 03.mai befinner jeg meg på Ferds Velferdskonferanse. Og den 06. og 07. sitter jeg i juryen til NM i Ungt entrepenørskap, og skal være med på å kåre årets vinner. Tredjeplassen går til ungdomsbedriften Tøff. Det er unge jenter som reiser rundt på skoler og holder foredrag om mobbing. De er sosiale entrepenører.
En sosial entrepenør er en person som ønsker å gjøre en positiv forskjell, som setter varige spor. Ofte handler det om å hjelpe mennesker som er marginalisert, som befinner seg i en sårbar situasjon eller som “faller mellom alle stoler”. En sosial entrepenør er en som har “en glød, en brann og en visjon” om å skape et bedre samfunn. Hun er en som jobber for å finne gode løsninger på problemer som det offentlige og private systemet ikke har løst.


Samfunnsansvar og sosiale entrepenører en nødvendighet


Når jeg ser på utviklingen i Europa, blir jeg enda mer sikker på at sosiale entrepenører er viktigere enn noen gang. Når systemet og innbyggernes rettigheter svekkes, da blir bedriftenes samfunnsansvar og sosiale entrepenørers innsats avgjørende for millioner av mennesker. Forsker Caroline Ditlev-Simonsen skriver i sin doktoravhandling at hvordan dette samfunnsansvaret blir forankret i bedriften avhenger av enkeltpersoner.
Jeg er glad for at flere og flere bedrifter påtar seg et samfunnsansvar. Telenor, Ferd, Gjensidige, Itera, NHO, Stormberg, Vesta og mange andre store og små bedrifter anser sitt samfunnsansvar som en integrert og viktig del av sitt ledelsesansvar. Det overtar ikke de offentlige eller frivillige organisasjonens oppgaver, men de tetter igjen de hullene som oppstår når den offentlige, private- og frivillige sektoren ikke strekker til. Sosiale entrepenører er ikke konkurrenter, men et supplement for å skape et bedre samfunn.   Det sies at «det er nød nok for alle».  Jeg vet om mange som ikke blir sett og som ikke har energi nok til å ta et skritt i en ny retning, uten en hånd å holde i. Kanskje du og  jeg kan være den hånden.

Reklamer

7 kommentarer

Filed under Andre interesse områder, Integrering, Ledelse

7 responses to “Det er nød nok for alle!

 1. Takk for en fin blogg. Bedrifters samfunnsansvar og sosialt entreprenørskap er viktig all den tid det fortsatt finnes nød i verden. For de som virkelig er interessert i dette temaet kan det være verdt å sjekke ut konferansen for filantropi og sosialt entreprenørskap som heter Partnership for Change og årlig finner sted på Den norske opera.
  http://www.hippie.com/partnershipforchange/

 2. Som du vet, sosialt entreprenørskap er et tema jeg er særs opptatt av, snakker om og skriver om i flere sammenhenger. Jeg er overbevist om at dette er den nye vinden som er helt nødvendig i årene som kommer, også i Norge.

  Flott at du engasjerer deg og beveger deg i retning av sosialt entreprenørskapstanken og -bevegelsen, Loveleen. Jeg tror den passer deg godt. Det blir spennende å se hvilken reise du drar ut på fremover 🙂

 3. Don Pedro

  Tror du også vil like: http://www.managementtoday.co.uk/features/1055793/the-mt-interview-paul-polman-unilever/

  En ny type toppleder som taler finansmarkedene midt imot og gjør CSR til mer enn «grønnvasking». Få kan forestille seg det presset han må stå imot for å gå denne veien.

 4. Tilbaketråkk: » NAV-direktør utfordrer arbeidsgiverne

 5. Jeg er litt treg, – har sett denne artikkelen din blitt anbefalt noen dager, men fant veien inn hit først nå.

  Ja, det er dessverre nød nok for alle. Og skal noen få hjelp, må det begynne med at vi ser dem. eller rettere sagt ser hverandre.

 6. Tilbaketråkk: Ledelse og lidenskap | Loveleenbrenna's Blog

 7. kjell ivar larsen

  nøden er størst i vårt eget land. Og vi bør være til støtte og hjelp til alle for sammen er vi sterke i vår nødt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s