Hard asfalt – den lange veien ut av rusen

Filmen om Marita synliggjorde, hvor grusom Ida Halvorsens virkelighet var. Hvor hard asfalten var. I dag over tjuefem år senere, i forbindelse med Kvinnepanelets rapport, sitter jeg og lytter sammen med fem kvinner som har levd i den brutale virkeligheten, Ida Halvorsen skrev om. Jeg er hos Rita NilsenRetretten

Bildet av boken Hard asfalt er hentet fra Google

Voldtekt, hva er det for noe?
Voldtekt er noe vi lever med hele tiden. Prostitusjon er ikke tema. Det er noe du bare gjør for å få rus. Og hvem bryr seg om oss kvinner som er rusmisbrukere. De tror gata er lik for kvinner og menn. Det er ingen i media, politikere og hjelpeapparatet som gjør forskjell mellom kvinnelige og mannlige rusmisbrukere. Vi blir omtalt som “kjønnsløse narkomaner”. Det er slik det føles.
Ingen krisesentre tar imot slike som oss, når vi prøver å søke beskyttelse fra brutale menn. Når vi blir voldtatt, banket opp og sviktet av alt og alle. Samfunnet ser oss ikke, det er ikke nok tiltak for å hjelpe oss inn i et normalt liv. Mange tror at det er nok å hjelpe oss ut av rushelvete. Men vi trenger mye mer.
Adskilt terapi


Adskilte terapi og samtalegrupper for kvinner og menn, er mye mer krevende enn de blandede gruppene. Men samfunnet og systemene tilbyr ofte felles gruppesamtaler. Når kvinner og menn møter sammen, så er det psykologen og terapeuten som har mest utbytte av møtet. Det koster mindre, både økonomisk og faglig. Det er mindre krevende å snakke med og til mennesker som sier lite, om de innerste tankene og følelsene. Om smerten, ydmykelsen og skamfølelsen. Menn åpner seg ikke, når kvinnene er til stede. Rusmiljøet er veldig mannsdominert. Her ser man ned på kvinner. Å vise følelser, det gjør ikke menn i kvinners nærvær. Det er en svakhet. Hvis vi skal bli møtt med respekt og likeverd, må både kvinner og menn få like muligheter til å få behandling på sine egne premisser.
Utdanning


For oss handler utdanning om liv og død. De aller fleste av oss mangler utdannelse. Mange unge jenter som havner i rusmiljøet, har i sin ungdomstid forelsket seg i en eldre gutt som ikke gikk på skolen. En som hadde droppet skolen. En gutt med fin bil, penger og alt det en jente kan drømme om. Hun ble hans “dronning”.
Det er stor forskjellen mellom de jentene som har noe utdannelse og de som ikke har det. Veien inn til arbeidslivet er tung og vanskelig, for de som ikke har noe utdannelse. De som har et år på videregående skole, eller litt mer, er mye bedre stilt. De har også et annet vidsyn. Men for å kunne starte et «normalt liv», må man klare å tjene penger, få seg en jobb. 
Omsorgsrollen


De mange av oss som er her, kommer fra hjem som er preget av omsorgssvikt. Disse vet ikke hva det innebærer å være en god omsorgsperson. Det er kvinner som er blitt krenket og misbrukt i alle relasjoner. Det er ikke mye god omsorg i rusmiljøet heller. Jeg vet ikke hva det innebærer å være en god forelder. Jeg vet ikke hva det betyr å stå opp og gå på jobb eller skole. Jeg vet ikke hva det betyr å betale en regning. Jeg vet ikke hvordan man organiserer livet.
Flere rusmisbrukere trenger forsterket bolig. Et sted de kan få trening til å håndtere hverdagen. Tilpasset skoletilbud og hjelp til å få seg en jobb. For noen er asfalten fortsatt hard, også etter at de er blitt rusfrie. Veien til et normalt liv er lang, veldig lang.

Se også intervju med Rita Nilsen: http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7044586

2 kommentarer

Filed under Andre interesse områder, Likestilling og kvinner

2 responses to “Hard asfalt – den lange veien ut av rusen

  1. Tankevekkende! Det slår meg til stadighet at veien er kort inn i misbruket, men uendelig lang ut igjen. Velkommen til å lese min kommentar som et apropos: http://marittotland.blogspot.com/2011/04/kven-er-dei-narkomane.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s