Påskelam – Sikandri raan

Jeg liker å lage mat. Matlaging er en slags avkobling i en hektisk hverdag. Jeg lager mye kyllingretter, men elsker også å lage ulike retter av lammekjøtt. Det er påskeaften, og en perfekt dag for å skrive en blogg om hvordan man kan tilberede et lammelår slik som mogulene gjorde.
matprat.no står det blant annet. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt.


Sikandri Raan 

Bukhara restaurant i Delhi

For flere år siden spiste jeg “Sikandri Raan” på restaurant Bukhara, i Maurya Sheraton hotel i Delhi. Jeg kan ikke klare å skape omgivelsene for dere. Bildet fra Bukhara viser et lite glimt av restauranten. Kokkene som står bak glassveggen lager, smiler til gjestene og skaper en god stemning. Restauranten er kjent for god service, kvalitet og estetikk. Det er den himmelske retten, jeg har lyst til å dele med dere. Dette er en festmiddag som du sent vil glemme. Denne retten lages i India, Pakistan, Afghanistan og flere arabiske land.

Lammelår, så mørt at du kan spise det med skje! 
2 kg lammelår, vaskes og tørkes med papir. Skjær 1 stor løk, 4 hvitløksfedd og en mellomstorbit med fersk ingefær i store biter. Legg dem i en langpanne. Ta i 1 ts med sort pepper og 1,5 ts med salt i kokende vann og hell over løken, hvitløken og ingefær. Legg lammelåret på rist over langpannen og dekk med aluminiumsfoile. Stek den i 45 min på 175 grader.
Avkjøl lammelåret til det er helt kaldt, før du gnir det godt inn med marinade. Marinaden lages av 3 ss naturell yoghurt, 2 ss saft av lime, 4 ss finhakket koriander, 1 ss cumin frø, 1 ts rød chilli pepper, 3 ts olivenolje og 2 ts salt. Bland alle

Sikandri raan, med rosiner og mandelflak (bildet er lastet ned fra google)

ingrediensene godt. Lag små hakk i lammelåret, og gni inn marinaden. Pakk det godt inn i plastfoilie og la det stå kjølig over natten.
Varm opp 4 ts Ghee  med 2 ts melk og litt safran. Sett inn lammet på midterste rille, 190 grader, i en time. Hell over Ghee blandingen over lammelåret hver 15 minutt. Deretter sett opp varmen til 225 grader i 1o minutter. Denne prosessen gjør lammekjøttet så mørt at du kan spise det med skje.
Server det møre lammekjøttet, med stekte eller kokte poteter og soppstuing, med rognebærgele.

Bon appetit.

Reklamer

3 kommentarer

Filed under Mat

3 responses to “Påskelam – Sikandri raan

  1. mmmm… låter gott! Glad Påsk till dig och din familj!

  2. Hørtes veldig godt ut! Thanx for sharing 🙂

  3. Yummy! Dette må jeg forsøke – lagt til i oppskriftssamlingen. Takk for deling!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s