Alle kulturer kan føle seg truet.

Det er ikke nordmenn som opplever at deres kultur er truet, men jeg tror de aller fleste samfunn sitter med den samme frykten. Jeg var i India for noen år siden, og kom i prat med en ukjent eldre mann på toget. Han ergret seg over sin sønn i begynnelsen av 20 årene, som var mer amerikansk enn indisk. Min sønn vil ikke gjøre en innsats for å bli noe, han er ikke opptatt av å ta vare på sine foreldre, han hører ikke på indisk musikk, ser ikke på indiske filmer og han leser ikke indisk litteratur. Han liker å spise på Mac Donalds, vil helst ha Coca Cola istedenfor vann og han vil bli rik, uten å satse på utdanning. Jeg klarer ikke å videreføre mine verdier, fordi han får verdier og holdninger gjennom internett og tv.


Moderne samfunn


Kulturen er ikke statisk. Den tolkes, gis nye meninger og tilpasses den tiden som er. Denne bevegelsen og endringsprosessen må en ha i tankene når en diskuterer kulturpolitikk. Mennesker formes i det moderne og nye. Kulturer smelter i hverandre.
Hvordan skal vi ta vare på det lokale i det globale? På NHOs årskonferanse i 2008 ble begrepsparet moderne samfunn og tradisjonelle samfunn brukt. Moderne samfunn kan en finne i det aller fleste land. Internett, e-post, telefoner, flerkulturelle samfunn, flyttinger på tvers av landegrenser, Facebook, Twitter, forretningsforbindelser, faglige nettverk på tvers av landegrenser, nett utdanning, ungdom som spiller samme dataspill over hele verden i et nettverk som danner fellesskap er kjennetegn i et moderne samfunn. Data eksperter som bor i India, men som er ansatt i et amerikansk firma og gir kundeservice over telefon til innbyggerne i USA er en del av et moderne samfunn. Kompetansen som blir anerkjent og etterlyst er flerspråklighet, evne til å samarbeide i flerkulturelle miljøer, å lede mangfold og konflikthåndtering er kvalifikasjoner som hele verden etterspør i dag.


Endringer i det stabile samfunnet 


Moderniseringen handler om de endringene som skjer i de stabile samfunn. Det handler om en mobilitet, endring -og omstillingsprosess i den globale virkeligheten. Det skjer store endringer som setter fokus på nye verdensdeler og ny kunnskap trengs for å kunne følge med i den utviklingens som skjer.
Ibsen, Grieg, Skram, Hamsun eller Munch er ikke truet. Det er den norske kulturarven, skapt i en tid som var annerledes enn det som er i dag. Det som vi må reflektere over er, hvordan skal vi forsikre oss at det alltid vil være noe stabilt, trygt og forutsigbart lokalt i det, ustabile, utrygge og omskiftlige globale? For det første må en sikre at lokal historie er godt ivaretatt i læreplanverket. Skolen må ha en sentral rolle i å bevare den lokale og nasjonale historien og kulturarven i landet.


Nye nettverk og lokale skiller


Utfordringen for Norge og andre land er å ha et fokus som ser helheten. Vi har et internasjonalt samfunn, hvor nettverkene mellom mennesker som ligner hverandre (utdanning, felles interesser, forskere, kunstnere, studenter, organisasjoner osv…) blir dannet på tvers av landegrenser, globalt. Mens forskjellene mellom lokale innbyggere blir større. (Klasseskillene kan virke økende. Vi har forskere/ leger/ jurister/ ingeniører/ prester og rørleggere/ snekkere/ bønder for eksempel på den andre siden, og de møtes sjeldent i felles et nettverk.) Folk reiser oftere til London, Syden, New York, Beijing, Riga eller Montenegro, enn å reise til et sted i utkanten av Norge. En av de største utfordringene jeg ser er å skape nettverk mellom innbyggerne i landet. Det å skape gode forbindelser mellom by og bygd, mellom akademikere og ikke akademikere og mellom tradisjonelle og moderne samfunn.

Det er ingen andre enn innbyggerne i Norge som har ansvar for å ta vare på kulturen og identiteten. Det er enhver nasjons plikt å finne deres plass i det multikulturelle, mangfoldet, globale og moderne.

Reklamer

12 kommentarer

Filed under Andre interesse områder

12 responses to “Alle kulturer kan føle seg truet.

 1. Glimrende skrevet. To treffer og fokuserer så riktig på nasjonens ansvar i ta vare på den nasjonale kultur samtidig med at vi tilhører det internasjonale samfunn.
  Vi trenger en skole der lærerne er utdannet til å formidle de nasjonale verdier som gir fotfeste i møte med multikulturelle samfunn.

 2. Hei Loveleen, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som anbefaling på Lesernes VG.

 3. Veldig flott skrevet! En blogg med mening!

 4. Bra skrevet!

  Selvfølgelig er er alle kulturer dynamiske og under konstant endring i dag. Det raskt omskiftelige klimaet i nesten alle land, gjør det umulig å holde gamle kulturelle «bastioner» som statiske grunnpilarer. Vi som nasjon har endret innhold og topografien ligner mer på et lappeteppe enn et fast mønstret.

  Når sant skal sies, er det vel slik at kulturen skrives av seierherrene i sine grener og at den samtiden som engang fantes også var under like stort press den gang som nå. Vi er bare «flasket» opp det til enhver tid kultureliten har hatt av spillerom til å diktere «de facto» standard over mer lunefulle og omskiftelige «objekter».

  Kanskje når vår samtid blir beskuet i et fremtidig samfunns historiske lys, at de har en annet syn på kulturens vidd og detaljrikdom. Med vår sans for dokumentasjon og rikelige individuelle muligheter til å vise seg frem i lokale media, vil nok fremtiden inneholde mer enn godt nok informasjon til fremme en bredere kultur enn vi har av arv i dag.

  Så jeg er ikke redd for vår medvirkning i det henseende, men heller på selve kvaliteten i «moderne» samtidskultur. Forbrukersamfunnet har skapt en flyktig form for forbrukerkultur, der «kjappe enere» får sine 15 min i rampelyset. Vi har fått for mye av dette, og det er dette som er den reelle faren. At vi spiller på mange strenger er bare flott, men vi må ha noen som er bærere av noe mer og varig. Og dette må gjenspeile mer enn bare trender.

 5. potetrepublikken.norge

  håper alle bloggere leser bloggen din og lærer .fleste nordmenn skylder bare alt på utlendinger. fleste blogger er fulle av har og fordommer ,men du er postiv persjon,og tenker postivt,finner løsninger enn å hakke ned på innvandrere osv..
  bra skrevet.

 6. Anders

  Globalisering er piss, kinesere er kinesere, amerikanere er amerikanere osv. De fleste i Norge forholder seg til lokale forhold selv om de reiser på ferietur til utlandet.

 7. Anonym

  En veldig bra skrevet. Det med at Internett ble en form for felles kommunikasjon i hele verden, burde mange flere ha innsett at samfunnet blir mer globalt. Og fra der ville kulturen forandre seg. Håper nå at det vil bli færre ekstremister vis de også begynner å integrere seg mer i det globale samfunnet.

 8. Klart at kultur er i forandring, men mennesker vil alltid søke tryggheten ved å omgås andre mennesker – som snakker samme språk, og i det hele tatt kjenner andre på seg selv.
  Selv i USA finnes det steder som Little Italy og Chinatown, for ikke å nevne Little Scandinavia i Minnesota og området rundt The Great Lakes.
  Hvis menneskets tilhørighet var uten betydning, ville ingen søkt etter sin genetiske arv, og snarere avfeid sine foreldres historie som like lite interessant som hvilken som helst annens historie og kultur.
  Globalisering er et tankeløst eksperiment – uten fundament i menneskets natur, og vil derfor lett misslykkes!

 9. Anonym

  Den indiske sivilisajonen, er og alltid har vært påvirket av eksterne kulturere og impulser. India har som sivilisasjon tatt til seg det beste fra sine mange invasjoner og tilflyttninger. Noe også Kina har gjort gjennom sin historie.
  Så gloablisering er ikke noe nytt, ikke i Asisa’s tilfelle. Det som er nytt, og som er neste fase i gloabliseringen er den ikke-vestlige globaliseringen, når impulsene går den motsatte vei fra Asia, Latin- Amerika og Afrika. USA har vært pådriver for meste av den første fasen av globaliseringe, så verden har vært åpen for globaliseringen pga USA/Vestens økonmiske og teknologiske forspranget. Vil verden og vesten være åpen for den neste fasen av globaliseringen, hvor pådrivere vill være ikke-vestlige?

 10. Er faktisk enig med deg, i dag så har vi det så travelt i dagen samfunn, syns at man bør fokusere mer på og ta en tlf en og bare sitte på nettet hele tiden. Eller ta en kaffe med en man kjenner.

 11. «Det er enhver nasjons plikt å finne deres plass i det multikulturelle, mangfoldet, globale og moderne.»

  Plikt? Hvorfor det? Alle enkeltmennesker og alle folkeslag har da rett til å beholde den kultur de selv vil uten press fra andre! Flerkulturelle samfunn har konsekvenser! Mer på min blogg: Flerkulturelt samfunn og maktmisbruk.

 12. Jon

  Men vi har vært bekymret før også;)
  470 f.Kr.
  «Våre dagers unge elsker luksus. De har dårlige manerer, forakter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker og prater i stedet for å arbeide. De reiser seg ikke lenger opp når eldre kommer inn i et værelse. De motsier sine foreldre, skryter i selskaper, sluker desserten ved spisebordet, legger bena overkors og tyranniserer lærerne.»
  ~ Sokrates ~

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s