DIGITAL MOBBING

Digital mobbing har sitt utspring i skolen. Påstanden om at vi har fått økt mobbing på grunn av digitale medier er feil. Når et barn blir ukul og verdiløs, da er det ingen begrensninger for hva den som blir mobbet kan bli mobbet for. De som blir utsatt for digital mobbing er de samme elevene som blir utsatt for ”tradisjonell mobbing”, sa Professor Dan Olweus, på Medietilsynets konferanse om Digital mobbing.
Ingen frisone
Mobbing på mobiltelefoner, hjemmesider, MSN og chattekanaler etterlater ikke sår, blåmerker, ødelagte klær og bøker. Den som mobber, ser heller ikke ansiktet til den som blir såret. De ser ikke tårene i øynene og smerten hos den som blir utsatt for mobbing. Den som blir mobbet, har ingen frisone. Barnet er ikke beskyttet etter at det har kommet hjem engang. Når det kommer en sms med en sårende tekst om natten, mens barnet ligger i sengen, blir det enda tyngre å håndtere smerten. Det er ingen steder å flykte. Triste tanker virvler i hodet til barnet sovner. E-mobberen når barnet eller ungdommen hele døgnet. Å lese krenkende og sårende ord, svart på hvitt kan være mye tøffere å håndtere enn en bemerkning på skolen.

Bruk hue

90% av barn og unge mellom 9 – 16 år har egen mobil. Ifølge Medietilsynet sier 8% av barn og unge at har mottatt truende eller skremmende meldinger på mobil og 12% på nettet. 66% har selv erfart eller kjenner noen som har mottatt meldinger som kan oppleves som mobbing eller erting eten via mobil eller internett. Medietilsynet kan også fortelle at 34% av foreldrene har ingen regler for barns bruk av mobil, og Norstatfor Telenor sier at 28% oppgir at foreldre ikke snakker om mobbing. Disse funnene tar vi på alvor, sier Kristine Meek som har ansvar for Telenors kampanje BRUK HUE, som er en kamp mot digital mobbing.
Ungdommene tror de ”eier arenaen”
Elevene tror mobiltelefon og internett er arena ingen har innsynrett i. De tror de eier arenaene. Når de får vite om straffbarheten i å sende en trussel eller en krenkende melding på mobil eller internett, blir de overrasket. Det er få som kjenner til Telenors mobilfilter mot mobbing. Når mobbefilteret er installert og aktivert på aktuelle numre, vil de svartelistede meldinger sendes til en egen e-postkonto på den samme nettportalen. (….) Avsenderen av den svartelistede meldingen vil motta følgende beskjed hvis meldingen har blitt sperret: «Advarsel. Du har blitt sperret fra å sende meldinger til dette nummeret», på norsk og engelsk, skriver Aftenposten i en artikkel 25.november 2008. (http://www.aftenposten.no/forbruker/digital/nyheter/mobil/article2789959.ece) Meldinger med trusler og krenkende innhold blir lagret hos Telenor. De kan også brukes som bevismateriale. Informasjon om straffbarhet virker preventivt på de unge, sier Meek.

Den beste forbyggingen mot all mobbing er at barn og unge læres til å vise respekt og empati for hverandre. Ingen barn er ukule eller verdiløse. Det grunnleggende menneskesynet har stor betydning for forebygging av mobbing. Dette må vi voksne ta på alvor.

http://www.barnevakten.no
http://www.saftonline.no
http://www.reddbarna.no
http://www.fug.no
http://www.foreldrenettet.no
http://www.dubestemmer.no
http://www.handbokforforaldrar.se (svensk)

Reklamer

1 kommentar

Filed under Foreldre, barn og skolen

One response to “DIGITAL MOBBING

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s