Trekant, sexpress eller seksualundervisning?

Helsesøstre forteller om jentene som kommer på kontoret for å stille ”de vanskelige” spørsmålene. Spørsmål om graviditet, om kjønnssykdommer, om angrepiller og om hva er et skille mellom ”voldtekt” og ”frivillig sex”. Det som skjedde i helgen, gjorde jeg det fordi jeg følte meg presset til det eller fordi jeg var påvirket av alkohol? Hva ville ha skjedd dersom jeg hadde sagt nei? Var det frivillig eller var det en ungdomsvoldtekt? Jenter som befinner seg i disse gråsonene trenger støtte og hjelp til å håndtere sine følelser. På en Nasjonal konferanse om Voldtekt , ble det sagt at seksualisert vold blant ungdom er et økende fenomen. Dette må vi ta på alvor. Seksualundervisning i skolen og samtalen i hjemmet må fokusere både på det fine og det negative knyttet til sex. 
Sex uten følelser
Nrks sex-reality TREKANT, har vært mye omtalt og omdiskutert i mediene. Det er gullverd for produsenten. De vet sex selger! Det har til og med et sosialistisk ungdomsparti i Spania skjønt. De har laget denne orgasmevideoen for valgkampen. (http://www.vgtv.no/?id=34033&category=1)

All oppmerksomhet rundt programmet TREKANT vil føre flere seere foran skjermen. Sex og seksualitet har vært tabu i alle år, for mange er det fortsatt tabu. Derfor vil det være sterke reaksjoner når et slikt program blir vist.
Jeg er ikke imot serien. Men jeg har noen betenkeligheter knyttet til serien. Det virker som om det først og fremst handler om å sprenge alle grenser. At de unge også har sine grenser knyttet til kropp og seksualitet, er ikke tema. Også skal dagens ungdom prøve alt, alt er kult og alt er lov. Det eneste som ikke er akseptert, er hvis de unge ikke følge sine lyster. Noe Hannah Helseth også problematiserer i sin bok Generasjon sex.

Sexpress, det har vi ikke tenkt på.
Programmet har ikke fokus på følelser, ikke relasjonen mellom de som elsker og heller ikke noe om gråsonene. At noen ungdommer har et anstrengt forhold til sin kropp, seksualitet, utseende eller selvbilde, er ikke viktig for produsenten.  Noen kaller programmet for seksualundervisning. Jeg er usikker. Når det meste i programmet blir teknisk og adskilt fra følelser og relasjoner, blir det nødvendig med oppfølgings opplegg for ungdom i skolen og i hjemmet. Foreldre, sosiallærere og helsesøstre må kunne reflektere over spørsmål de unge sitter igjen med etter å ha sett programmet.
Ung-redaktør Moslet sier i debatten på Litteraturhuset 11.11.2010, Sexpress, det har jeg ikke tenkt på. Han presiserer også at det ikke vil være fokus på følelser i noen av episodene. Men da lurer jeg på hva han mener med denne uttalelsen: ”Det blir ikke sex foran kamera. Dette er informativt og underholdende TV om et tema som for mange unge er preget av ubesvarte spørsmål, følelse av mislykkethet, fortielse og usikkerhet, understreker Moslet” . Med andre ord, Moslet vet at mange ungdommer har både tanker og følelser som gjør dem utrygge når det gjelder ”er de gode nok i sengen”. Men denne mislykketheten har redaktøren valgt å se bort fra. Nettopp derfor blir det vanskelig for meg å definere programmet som ”seksualundervisning”.

Ikke for barn
Prosjektleder Øyvind Thoen sier til VG nett: ”Temaene er for så vidt for voksne. Jeg vil ikke si at en 12-åring bør se det. Men serien vil nok interessere også de som er yngre enn 18 og eldre enn 25 .” Det er sikkert derfor programmet vises kl. 21.30. Men samtidig har Nrk lagt alle episodene på nettet, og dermed gjør det tilgjengelig for alle som vil se, uavhengig av alder. I den første episoden får de unge en rekke tips om oralsex. Men Kondomorietkjersti, som er med i første episode er ikke helt fornøyd med redigeringen av filmen. Hun hadde mange flere oralsextips enn det som kom frem i første episode, og de skrev hun om på sin blogg . De unge kan dermed få mer kunnskap beskrevet i detalj. I episode 2 blir det vist ulike teknikker og stillinger. Igjen et helt program uten refleksjoner rundt de ulike aktivitetene. Inge fokus på de unges forhold til sine egne grenser for sin kropp, seksualitet og integritet. Kropp er jo ikke adskilt fra individets indre liv, tanker og reaksjoner.

Press fra alle kanter
Nrk har allerede vist oss 3 av 8 episoder av ”Trekant”. Programmet har satt ungdom og seksualitet på dagsorden i den offentlige debatten. Det har også aktualisert debatten om svak skolehelsetjeneste på mange skoler. Manglende fokus på seksualundervisning i skolen. Og ikke minst foreldrenes ansvar for å snakke om seksualitet med sine barn. Men det er noen svakheter som skaper bekymring hos meg. Mange ungdommer utsettes for karakterpress fra foreldre og fra lærere. Mediene, popidolene, filmstjernene og idrettsstjerner utøver også stort press på utseende, kropp, sex og klesstil overfor ungdom. Nrk hadde en unik mulighet til å lage en nrks sex-reality, som også inkluderte refleksjoner, følelser og gråsonene i programmet. Det er et behov for å øke de unges kunnskap om sex og seksualitet. Trekant, som forsterker fokuset på kropp, sex og ungdommens mot til å følge sine lyster, den gir ikke svar på de vanskelige spørsmålene tusenvis av ungdom har knyttet til sex og seksualitet.

[1] http://www.ung.no/overgrep/1570_Ungdomsvoldtekt_%C2%AD_-_et_skjult_fenomen.html

[1]  http://www.sanitetskvinnene.no/filestore/ProgramNasjonalKonferanseomVoldtekt.pdf

[1] http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10019278

[1] http://kilden.forskningsradet.no/c16877/publikasjon/vis.html?tid=73237

[1] http://www.kampanje.com/medier/article5368202.ece

[1] http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10006095

[1] http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10006095

[1] http://kjerstiantonsen.blogg.no/1288774995_oralsex_tips.html

 

 

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Andre interesse områder

2 responses to “Trekant, sexpress eller seksualundervisning?

  1. Fantastiskt skrivet! Så klokt. Jag tänker att vi är många vuxna som abdikerar från vår roll som vuxna och vägvisare. Både i hemmen och i det offentliga rummet. Tack för att vi får ta del av dina kloka tankar och att du lyfter viktiga frågor! // Erica

  2. En viktig og reflektert vinkling på debatten. Jeg deler fullt ut de synspunktene du reflekterer over her.

    En ung gutt eller jentes største dilemmaer dreier seg ikke om «nok» oralsexteknikker eller tantrisk sex. De vanskelige tingene man ikke snakker (nok) om dreier seg om forelskelse, usikkerhet, holde hender, holde av og holde opp, når man kan holde hender, holde om og kysse, når og med hvem man skal debutere, hvor grensen går mellom nei og ja, «utpressing» (er du glad i meg så gjør du det, alt. ville du spørre meg hvis du var glad i MEG?) osv.

    Jeg har ingenting i mot programmet på NRK, men er helt uenig i at det gir svar på vanskelige spørsmål. De temaene de tar opp blir belyst i ukebladene hver uke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s