Kvinner i den patriarkalske kulturen

”Flytter du fra ham, håper jeg du blir voldtatt av menn der ute”, sa mor til Johanne, da hun fikk vite at Johanne ville skilles fra sin voldelige mann. ”Gifter du deg med ham, er du død for oss. Du er blitt en hore, som trosser våre tradisjoner og verdier. Du er blitt norsk”, sa mor til Farida da hun fortalte foreldrene at hun ville gifte seg med sin etnisk norske kjæreste.
Jeg har ofte møtt jenter og kvinner som uttrykker sorg og sinne over sine mødre som sviktet dem når de trengte dem aller mest. Mødre som støttet kvinneundertrykkende holdninger og praksis. Mødre som støttet patriarken.

Lojaliteten til tradisjonene

Det finnes mange familier i Norge som ikke ønsker endring eller påvirkning fra de menneskene eller det samfunnet som truer patriarkens makt over kvinner. Familiene kan både være etnisk norske eller familier med innvandrerbakgrunn. Selv om det er et større problem i minoritetsmiljøene enn det sannsynligvis er i majoritetssamfunnet. Det er ofte familier hvor lojaliteten til tradisjonene er mye sterkere enn lojaliteten til enkeltindividet i familien. Her kan frykten for ”å miste ansikt” blant likesinnede og i slekten styre et hvert valg foreldre gjør. Frykten for å bli utstøtt og vissheten om sin egen svakhet for å ta et selvstendig valg kan være årsaken til at foreldre svikter sitt eget barn. Sannsynligvis er mange jenters kamp om frihet og selvstendighet, vanskeligere i disse familiene enn i de endringsorienterte familiene.

Kvinner i den patriarkalske verden

Den amerikanske feministen Bell Hooks sier at kvinner i den patriarkalske kulturen er like mye voldelige som menn. Kvinners vold rammer også grupper de har makt over, det kan være barn og andre kvinner som er i sårbare situasjoner. Kvinners vold er vanskeligere å dokumentere, det handler ofte om å gi dårlig samvittighet, skamfølelse og er moraliserende. Det er her bygdedyret og stigma får næring til å utvikle seg. Det er her det er lett å utstøte og vende ryggen til den som ønsker endring i de undertrykkende tradisjonene. Antifeminister beskylder feministene for å være familiefiendtlige og mannehatere. De jobber aktivt for å forhindre de endringene som kan føre til mer likestilling mellom kvinner og menn. Både kvinner og menn i disse kulturene frykter og hater feminister og likestilling.

Feminismens rolle.

Dette gjelder ikke alle kvinner i den patriarkalske verden, men de er likevel såpass mange at de truer endring som fører til likestilling. For å få til likestilling, må man både rette fokuset mot kvinner og menns sosiale roller og identitet. Vi må sette fokus på de patriarkalske strukturene som hindrer likestilling, frihet og likeverd mellom kjønnene. Den andre oppgaven er å sørge for å gi sønner og døtre en kjønnsidentitet som gjør det mulig for dem å være hele mennesker. Vi trenger en ny definisjon av maskulinitet som gir menn som vektlegger farskap, omsorg og kjærlighet parallelt med sin yrkesidentitet en høyere status. Det er denne mannen jeg vil kalle for den ”hele mannen”. Det vil si at menn kan velge å være mer hjemme, vise mer omsorg og kjærlighet uten å bli stigmatisert, eller bli diskriminert på arbeidsmarkedet. En ny forståelse for maskulinitet, vil også føre til at mor støtter sine døtre på en annen måte.

Loveleen Rihel Brenna
Leder for Kvinnepanelet

1 kommentar

Filed under Integrering

One response to “Kvinner i den patriarkalske kulturen

  1. Rich Main

    Det som er ironisk er at det patrialske systemet som finnes hos mange minoritetsgrupper i Norge ikke lenger reflektere situasjonen i opprinnelselandet. Mange førtsegenerasjon innvandrer som kom til Norge på 70 tallet, har et synspunkter og verdier som samsvarere med tiden de vokste opp, et fryst bilde av opprinnelseslandet. Under tiden som de har værte borte fra opprinnelse landet, har landet gått videre i sin utvikling. India er et godt eksempel på det.
    Jeg har et spørsmål til deg som er relatert til innvandring og gloablisering:
    I en verden hvor den økonomiske maktbalansen og dermed også definisjonsmakten forskyves mot østen, særlig Kina og India, hvilken konsekvenser tror du det har for «kvinne frigjøringen» i verden? For det er ikke garantert at disse voksende landene vil ha samme syn på verdier som for.eksempel Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s