Kvinner, lønn og bonuser

At kvinner tjener 86,2% av menns lønn er ikke ukjent for folk. Denne andelen har holdt seg forholdsvis stabil de siste 20 årene. Det er også kjent at vi har et kjønnssegregert arbeidsmarked i Norge, og de aller fleste kvinner jobber i den offentlige sektoren. Mange jobber deltid.

I følge SSB, finner vi det samme fenomenet finner vi også i varehandelsnæringen. En næring dominert av kvinner og mange jobber deltid. Også her er lønnsforskjellene store. Kvinner i varehandelnæringen tjener 80% av menns lønn. Mens kvinner i finansnæringen opplever enda større forskjeller, 73% av menns lønn pr mnd i 1998. I 2006 var forskjellen på hele 68% av menns lønn. (Noe av nedgangen skyldes økte bonusutbetalinger som i stor grad tilfaller mannsdominerte yrkesgrupper. En typisk bonusmottaker vil være en mannlig leder i finansnæringen, oljesektoren eller eiendomsbransjen, i 40-årene og med høy utdannelse.) I 2005 utgjorde kvinners andel av den totale yrkesinntekten 38 prosent (Tronstad 2007). (http://www.ssb.no/ssp/utg/200705/09/)

De frynsegodene mange kvinner har er kurser, etter og videreutdanning. Hvis man feks ser på kvinner i helsesektoren, og særlig i kommunehelsetjenesten, er det til og med slik at faglig oppdatering, etter-, og videreutdanning må betales av egen lomme! Kjøp av litteratur og kurs blir ofte en salderingspost i kommunene. Når vi da får lavtlønns- og likelønnsutfordringen i tillegg, der de med inntil 4 årig høyere utdanning rammes sterkest (de tjener 79% av menns lønn). Blir dette enda mer absurd. Og vi sier vi er likestilte og vi har valgmuligheter.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Likestilling og kvinner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s