De usynliggjorte barna har også drømmer.

Alle mennesker har behov for å bli sett. Det betyr at en har behov for at noen lytter, tror og gir en verdi. Ethvert menneske har behov for at noen
bryr seg om ham eller henne, viser interesse og omsorg. Uansett alder, kjønn eller etnisitet, har mennesker behov for oppmerksomhet og nærhet.
Når folk blir sett på, det betyr at folk har mange meninger om dem, uten å kjenne dem, uten å lytte til deres livserfaringer og historier. De som blir sett på, blir de usynliggjort. Som om de ikke har verdi og rett til å synliggjøre sine ressurser, perspektiver eller hvem de egentlig er. Det skjer når den voksne i barnehagen eller læreren glemmer å hilse på barnet, glemmer å snakke med eleven eller rett og slett ikke tenker over at det tause barnet er der. Det barnet har også tanker, følelser, behov for at noen spør hva mener du, hva tenker du om din virkelighet, din hverdag, din fremtid eller hva er dine drømmer. Når barnet blir usynliggjort, eller ikke blir lagt merke til, sier den voksne til barnet, du er ikke så viktig, det er ikke så nøye med hva du tenker og føler, det er det samme for meg om du er der eller ikke. Da blir barnet gradvis borte. Håpet, selvfølelsen, egenverd, troen på fremtiden og seg selv kan bli borte og barnet blir usynlig. Akkurat som usynlige Ninni som blir synlig når hun blir møtt med omsorg og kjærlighet hos Mumifamilien. Vi kan ikke hjelpe alle som lider i verden, selv om vi skulle ønske det. Men dersom en voksen gir litt omsorg, litt nærhet og litt mer tid og gir litt av seg selv til et barn eller foreldrene til barnet, vil det gjøre en forskjell.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Foreldre, barn og skolen

One response to “De usynliggjorte barna har også drømmer.

  1. Vakkert – tusen takk, har lånt noen av disse ord –
    men oppgitt deg som kilde –

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s