De usynlige og glemte kvinnene!

MOR – LUFTEVENTIL, OMSORGSPERSON ELLER EN SVIKER?
Vi har både hørt og lest mye om mange minoritetsjenters smertefulle kamp for frihet. Men hvem setter fokus på kvinnen som ofte står bak flere av disse jentene – en mor? Jentenes ”lufteventil”. En mor som på den ene siden lytter, tørker tårer, trøster, gir omsorg, kommer med formaninger, råd og advarsler.Den omsorgsfulle mor, som alltid stiller opp for alle i familien. Mor som er fredsmegleren og limet i familien. Den gode mor som øser av sin kjærlighet.

Men på den andre siden er det den sammen moren som, truer med å ta liv av seg selv, dersom datteren gjør noe imot familiens tradisjoner eller ønsker. Datteren fortjener kjærlighet og omsorg, dersom hun ikke bryter visse regler i familien. Men dersom datteren gjør selvstendige valg, vender mange mødre ryggen mot henne. Mor svikter sin datter, når datteren ternger hennes støtte og kjærlighet aller mest. Hvordan kan dette skje, og hvordan påvirker dette sviket mors helse? Mange mødre slites mellom mannen, slekten og minoritetsmiljøet på den ene siden, og sine døtre som vokser opp med to kulturer på den andre.

Kvinner som blir tvunget til å gjøre ting mot sin vilje, krenket, blir fratatt sin morsautoritet eller blir undertrykt av sin mann, er også en form for vold. Menn og minoritetsmiljøene bruker de midlene som virker for å markere makt eller kontroll over kvinner. Menn og lukkede miljøer som har sterk kontroll over kvinnen, trenger ikke å utøve fysisk makt for å få kontroll over kvinnens uttalelser og handlinger, han kan bare sende henne et blikk. Mange menn tror at kvinnen deres er lydig og har respekt for dem, når hun forstår blikket hans, eller står ved hans side når han utstøter sin egen datter. Men det er ikke alltid det handler om respekt, men mer om frykt. Han krever ofte betingelseløs kjærlighet av henne, uten at han selv tar hensyn til hennes behov. Psykisk vold strekker seg ofte over tid, den utøves på ulike måter og den kan være vanskelig å identifisere.
På den andre siden har vi jentenes lidelse og sorg over å bli sviktet av mor som viste omsorg og visste alt. Mors om de betrodde seg til. Dette sviket og det brutte båndet kan gi mor en forsterket skyldfølelse og sorg. Sorgen over å ha sviktet, mistet og tvangen til å sverte sin datter for å overleve selv.
(Dette er 1. av 5 innlegg om De usynlige og glemte kvinnene!).

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Integrering

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s