Graviditet og ensomhet.

Sadia ser på legen og spør: betyr denne prøven at jeg er gravid? Ja, sier legen og nikker til henne. Tolken oversetter, samtidig som hun gratulerer Sadia. En god varm bølge av glede strømmer gjennom kroppen.
På vei hjem fra legen tenkte hun hvordan hun skulle fortelle denne nyheten til sin mann. I Pakistan hadde hun lært at kvinnen skal holde sin graviditet skjult for sin mann, inntil hun er sikker på at hun er langt nok på vei og risikoen for spontanabort er over. Men nå hadde hun ingen andre enn Khalid her, og han måtte bli den første hun fortalte det til.
Det var enda noen timer til Khalid kom hjem fra jobb. Da han ringte og spurte hvordan det hadde gått hos legen, svarte hun at det ikke var noe spesielt. Hun ville vente med å fortelle ham til han kom hjem. Det var vanskelig å forestille seg selv som mor. Mange blandede følelser strømmet gjennom kroppen hennes. Men plutselig overskygget en vond følelse alle de gode følelsene. Minner om hennes søsters og svigerinnes død overtok hele fokuset. Hennes søster døde under fødselen kun 23 år gammel (det gjorde også babyen) og hennes svigerinne døde i barselseng tre uker etter nedkomst. Frykten for å dø eller miste barnet tok overhånd og savnet etter mor og familien økte. Hva skjer dersom hun dør under fødselen?

Mange menn med innvandrer bakgrunn henter sine ektefeller fra hjemlandet. Ofte er det foreldrene som har arrangert ekteskap for dem, det vil si at ekteparet kjenner ikke hverandre før de blir gift. Rett etter bryllupet flytter kvinnen hjem til sin ektefelle som bor i Norge.
Mange jenter er unge og uerfarne i forhold til seksualitet og graviditet. De har aldri snakket om seksualitet med noen menn. Flere av dem blir gravide kort tid etter at de har kommet til Norge. Noen av dem kan virke mer uerfarne og unge i forhold til graviditet og prevensjon, enn andre jenter i samme alder som er oppvokst i Norge.

I de aller fleste tilfellene blir nyheten om at paret venter barn mottatt som en stor gledelig nyhet. Men for noen kvinner kan det faktisk føre til en utrygg og vanskelig situasjon.
Noen stille nesten ikke noen spørsmål om sin graviditet når de er i samtale med en helsearbeider. Årsaken kan være at de vet ikke hva de skal spørre, hele situasjonen er ukjent og fremmed, eller at mannen er med og det er vanskelig å snakke om sin kropp og seksualitet. Andre igjen, kan stille mange spørsmål, fordi alt er ukjent og kvinnen er i en situasjon hvor helsearbeideren er den eneste hun har å prate med om sin situasjon.

Flere kvinner med minoritetsbakgrunn mangler det norske språket, kunnskap om det norske systemet. Den kunnskapen de har om Norge, nordmenn og det norske systemet er ofte gjennom vandrehistorier, myter, fordommer og antagelser. Mange blir rett og slett feilinformert. Utfordringen er, hvordan skal vi nå disse unge mødrene og gi dem trygghet, veiledning og riktig informasjon?

Reklamer

1 kommentar

Filed under Integrering

One response to “Graviditet og ensomhet.

  1. Shabana Rehman

    Helsesentrene kan ha forskjellige informasjons DVD på deres eget språk der de får svar på de aller fleste spørsmål samt også blir opplyst om alt i forbindelse med det norske helsevesenet deres rettigheter og kropp. En slik DVD kan de jo se på alene, og med en meny der både info om kvinnekropp og mer visuelle informasjonsverktøy er med, vil ikke være noe problem å produsere. Dette kan de se på alene og så ringe eventuelt kontakte en tolk med nøyaktig det de trenger å få hjelp til.

    Utover det bør man snart nå ha obligatorisk norsk undervisning for alle hjemmeværende. Man lærer språk gjennom jobb/skole/ sosial miljø. Hjemmeværende gjør ikke det, derfor bør de som ikke har organisert seg få obligatorisk norsk undervisning. «valgfriheten» nå er undertrykkende og opprettholder isolasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s