Når tilliten forsvinner

Når tilliten forsvinner.

Jeg skal inn på hotell Shangri-la etter en lang dag i Indias travle handlegater. Min drosje stopper utenfor hotellporten. En vakt med speil søker etter bomber under bilen, og sjekker i panseret. En annen vakt åpner dørene og ser hva passasjerene har med i bilen. Deretter åpner han hanskerommet og ser etter våpen. Mens en tredje person ser i bilens bagasjerom. Så kommer jeg med følge innenfor porten. Vi går ut av bilen, for å gå inn på hotellet. Våre bagger og poser blir scannet gjennom en røntgenmaskin, identisk med slike som vi ser på flyplassene. Hotellets dør blir åpent av en elegant dørvakt.  Han tar imot det vi har i hendene. Vi går igjennom metalldetektoren og får tilbake alt det vi skal ha med oss på rommet. Denne prosedyren må vi igjennom hver gang vi går skal inn i hotellet. Av og til blir kamera baggen også ransaket.

En slik kontroll har jeg aldri opplevd tidligere i India. Denne økte sikkerhetskontrollen medfører at alt tar mye lengre tid. Tiden som både betyr produktivitet, fremgang og penger, blir nå fanget i ulike køer. Køene forsinker samfunnet. Når jeg spør min drosjesjåfør hva han synes om denne utviklingen, sier han; heller økt sikkerhetskontroll enn et nytt terrorangrep. Tilliten til mennesket ble svekket etter angrepene på World Trade senter den 11.september og ytterligere ødelagt etter terrorangrepene i Bombay. Selv om den økte sikkerheten på hotellet gav gjestene trygghet, var tanken på å være et mulig terrormål ikke fremmed for oss.

India, en nasjon som beveger seg fra Bollywood til et finansmarked som når nye høyder, høy IT kompetanse, innovasjon og et land er i ferd med å bli en ny supermakt. En supermakt med store kontraster. Her ser vi hele familier sittende på en scooter, uten hjelm uten noe sikkerhet på den ene siden og økt sikkerhetskontroll på kjøpesentrene, hoteller, offentlige bygg, historiske bygninger og offentlige bygg på den andre siden.  Den sikkerheten som først og fremst har økt er knyttet til muige terrorangrep. Den som også knyttes til svekket tillit til ”den andre”.

Jeg tenker hvor viktig tillit og troverdighet for at et forhold skal overleve. Enten det handler om et forhold mellom et par, forhold mellom en leder og ansatte eller velgere, forhold mellom samarbeidspartnere. Mangel på tillit forsinker alt. Det forsinker dialog, forhandlinger, avgjørelse, relasjonsbygging og ikke minst vekst i et samfunn. Hvilke konsekvenser har denne stadig økende frykten på den ene siden og sikkerhetskontrollen på den andre på samfunnsutviklingen, relasjonen mellom mennesker og nasjoner? Hvor mange og lange køer i sikkerhetskontroller har mangel på tillit skapt de siste årene? Dette skjer ikke bare i India, men over hele verden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Andre interesse områder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s